A tudósok meglepve tapasztalták, hogy a trópusi országokban élő emberek sokkal tovább élnek, mint azok, akik nagyvárosokban laknak és ezenkívül bőrük később kezd el ráncosodni, tovább maradnak fiatalok. Tanulmányozni kezdték a trópusi országok lakóit, hogy megfejtsék a titkukat: arra jutottak, hogy táplálkozásuknak köszönhetően maradnak fiatalok - rengeteg kókuszt fogyasztanak. De mégis mitől lesz a kókusz és a dióból sajtolt olaj ilyen zseniális?
A benne található zsírsavaknak köszönheti erejét: a kókuszolaj más zsiradékoktól eltérően közepesen hosszú szénláncú zsírsavakból épül fel, ennek köszönhetően teljesen máshogyan viselkedik, mint a többi olaj. Ezek a zsírsavak hatékonyan képesek szembeszállni a különböző kórokozókkal, gombákkal, vírusokkal és baktériumokkal. Az egyik ilyen zsírsav a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható - ez a zsírsav erősíti meg a csecsemő immunrendszerét, teszi ellenállóvá a betegségekkel szemben.
A kókuszolaj ezenkívül 92 %-ban telített zsírsavakat tartalmaz, melyeknek köszönhetően igen stabil a szerkezete: nem esik elemeire a hevítés során, így nyugodtan főzhetünk-süthetünk vele, nem lesz szabadgyökképző.
A kókuszolaj előidézi a fogyást, mivel gyorsítja az anyagcserét és hozzájárul a zsírégetéshez.
A kókuszolaj fogyasztásával javítható a sportteljesítmény - ez az anyag azonnali energiát ad, így hatékonyabbak lehetnek az edzések is.
Laurinsavat tartalmaz, mely immunrendszer-erősítőként működik. Laurinsavval kezelhető a herpesz, az influenza és elpusztíthatóak a gombák és a baktériumok.
Stabil szerkezetének köszönhetően a többszöri hevítés során sem keletkeznek benne rákkeltő anyagok.
Minden étel elkészíthető vele, így nem kell lemondani kedvenc ízeinkről.
A kókuszolaj helyreállítja az emésztést: zsírsavai a gyomor- és bélbetegségek hatékony gyógyítói. A gyomor- és bélpanaszok mellett a kókuszzsír valamennyi epe- és májprobléma esetén is egyedülálló segítséget nyújt az egészség visszaszerzéséhez.
Cukorbetegek is fogyaszthatják. Sőt rendszeres fogyasztásával fokozódik az inzulintermelés, a vércukor jobban hasznosul a szervezetben.
Az anyagcsere gyorsításával az alulműködő pajzsmirigyet is gyógyítja a kókuszolaj!
Selymessé és bársonyossá teszi a bőrt.
Csillogóvá varázsolja a hajat és védi a töredezettségtől.
Képes elpuszítani a Candida gombát is!
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
A magas rosttartalmú útifű maghéj hatékony segítséget nyújt az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy diétáznak.