Omega-3

Rengeteget esik szó mostanában az omega-3 zsírsavak egészséget megőrző funkciójáról. Egyre többet hallani arról, hogy keveset fogyasztunk ebből az értékes anyagból: nem eszünk elegendő mennyiségű halat. Miért olyan fontos ez az anyag? Mi az oka annak, hogy a paleo diétát követők is az erősen ajánlott tápanyagok közé sorolják?

paleo

2006-bwn Elisabeth Sublette, a Columbiai Egyetem pszichiátere és Josep Hibbeln pszichiáter a következő kísérletet végezték el: 33 depressziós betegüket két csoportra osztották, az egyik csoport omega-3 szintje alacsony volt, a másik csoporté normális vagy magas. Azt vizsgálták, hogy előrejelezhető-e az esetleg bekövetkező öngyilkosság. Két év alatt 7 öngyilkossági esemény történt, ebből 6-nak volt alacsony az omega-3 zsírsav szintje. Vagyis az omega-3 zsírsav javítja a hangulatot. 2001-ben Hibbeln bebizonyította, hogy akik sok halat fogyasztanak, azok 50%-kal kisebb eséllyel követnek el öngyilkosságot..

Rohanó világunkban egyre nő a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, de a jóformán csak tengeri állatokat fogyasztó eszkimók még csak nem is ismerik e betegségeket. Ennek oka, hogy rengeteg omega-3 zsírsavat fogyasztanak. Éppen úgy, mint elődeink.

Joseph Hibbeln és Norman Salem –az addigi szórványos kutatási adatokat összefoglalva – rámutattak, hogy az agysejtek egymás közti finom, összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Omega-3 hiány esetén e fontos sejtelemek a rugalmatlanabb omega-6-ból épülnek fel, s így az idegsejtek, s összességében az agy működése károsodik. Hasonlattal élve, olyan ez, mint amikor egy bonyolult elektromos hálózatban zavarok támadnak a hibás csatlakozások miatt.

Több kutató egybehangzóan állítja, hogy a halfogyasztás és az omega-3 zsírsavak fogyasztása segítségével leküzdhető a depresszió és más civilizációs betegségeknek is az elejét lehetne venni. 

Fontos tehát, hogy sok omega-3 zsírsavat fogyasszunk, akkor is, ha követjük a paleo diétát és akkor is, ha nem!

Paleolit termékek ITT!

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Útifű maghéj 300g(Naturganik útifűmaghéj)

Útifű maghéj 300g (Naturganik útifűmaghéj)

A magas rosttartalmú útifű maghéj hatékony segítséget nyújt az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy diétáznak.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!